Een gezonde mond is kinderspel!
Meer dan twee op de drie kinderen in Nederland heeft voor zijn 18e verjaardag minstens één gaatje in het gebit. En dat terwijl je ze bijna altijd kunt voorkomen als je goed voor de mond van je kind zorgt. Weet jij hoe je dat doet? Doe de test!
De test bestaat uit 7 korte vragen. Doe je mee, dan weet je binnen 2 minuten hoe het met jouw kennis van de mondzorg gesteld is. En je weet daarna welke gemakkelijke stappen je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je kind opgroeit met een gaaf gebit.
Doe het poetsrondje!
Steeds meer mensen poetsen elektrisch. Maar weet je dat je zo’n tandenborstel anders moet gebruiken dan een handtandenborstel om je gebit gezond te houden? Leer jezelf het poetsrondje aan!
De borstel doet zelf zijn werk
Als je hem op de juiste manier, half op je tand of kies en half op je tandvlees zet, hoef je geen druk uit te oefenen of veel bewegingen te maken. De borstel doet dan zelf zijn werk. Dan kun jij je focussen op het reinigen van al je tanden en kiezen, zodat je geen plekje overslaat. Kijk maar:
Meeste tandplak zit tussen tanden en kiezen
Volg altijd rustig de vorm van je gebit. Door die snelle, draaiende bewegingen van de borstel kom je zo ook beter tussen je tanden en kiezen. Daar zit de meeste tandplak, de veroorzaker van mondproblemen als gaatjes, ontstoken tandvlees en een slechte adem. Als die plak te lang blijft zitten, wordt het tandsteen en dat moet je echt professioneel laten verwijderen.
Houd een vaste volgorde aan
Maar zo ver hoeft het niet te komen als je 2 keer per dag 2 minuten goed poetst. En houd een vaste volgorde aan: eerst de binnenkant, dan de buitenkant en dan de kauwvlakken. Nog even alles op een rijtje:
Investeer in een gezonde mond
Degenen die nog handmatig hun gebit reinigen, vinden een elektrisch tandenborstel vaak te duur. Maar de aanschaf blijkt een goede investering: mensen die elektrisch poetsen, hebben gezonder tandvlees, minder tandbederf en behouden langer hun tanden. Wie wil dat nou niet?
Vraag advies!
Ook al poets je elektrisch met een fluoridetandpasta, het blijft natuurlijk belangrijk om ook 1 keer per dag te rageren of te stokeren. Vraag je tandarts of mondhygiënist wat het beste is voor jouw gebit.